Harms

1. Itämeri-Maailman makein meri!

Esitelkää tällä sivulla Itämeren erityispiirteitä kuvin ja diagrammein. Muistakaa myös selittää erityisominaisuudet. Alkuun pääsee vaikka tuolta. Googlen kuvahaku toimii parhaiten englanniksi (Esim. Itämeri = Baltic Sea)!
 Käykää katsomassa ja kommentoimassa myös muiden ryhmien omia sivuja!

Itämeren keskisyvyys on 54 metriä , syvin kohta on 459 metriä sekä pinta-ala noin 392 000 km2
Itämeressä on merellisen ja suolattoman veden lajien sekoitus. Se on sisämeri, eli sillä on vain hyvin kapea yhteys valtameriin.Valtamerien suolapitoisuus on noin 3,5% , kun taas Itämeren on alle 1%. Itämeren lajisto on aika vähissä. Syynä siihen on, että meren vesi on liian suolainen monille makeanveden lajeille, ja osa lajeista selviää vain jossain tietyssä osissa Itämerta. Sen lisäksi Itämeri on geologisesti nuori, joten kaikki lajit eivät  ole vielä ehtineet sopeutua elämään siellä. Monet lajit Itämeressä ovat pienikokoisia verrattuna valtamerien lajeihin.





















2. Kirjailijatehtävä 

Selvittäkää perustiedot ryhmänne kirjailijasta. Kuka? Milloin? Mitä? Missä? Miksi merkittävä? Kertokaa myös joku hauska/erikoinen juttu omasta kirjailijastanne. Muistakaa mainita lähteet. 

Daniil Ivanovitš Harms



Oikealta nimeltään, Daniil 
Juvatšov oli neuvostoliittoaikaan vaikuttanut kirjailija. Hän syntyi Pietarissa 30.joulukuuta 1905 ja kuoli Leningradissa 2.helmikuuta 1942. Daniil kehitti salanimen Harms jo lukioaikoinaan ja ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen hän opiskeli mm. sähkötekniikkaa ja taidehistoriaa koskaan kuitenkaan saamatta opintojaan valmiiksi. Takaakseen elantonsa, Harms kirjoitti tarinoita lastenlehtiin vaikka yleisen käsityksen mukaan hän heitä vihasi. Mies oli muutenkin luonteeltaan hiukan omalaatuinen: hän rakasti esiintymistä, mutta karttoi ihmiskontakteja. Tunnettu Harms on lyhyistä ja absurdeista tarinoistaan. Hänen tarinansa ovat epäloogisia ja sekavia, ja ne saattavat loppua kuin seinään. Harmsin kirjoitukset olivat suuri vastakohta 1930-luvulla vallinneeseen tiukkalinjaiseen sosialistiseen realismiinHarms ihannoi uutta runotyyliä, joka rikkoisi tyypillisen runokielen normit. Hän kuului kirjailijoiden, kuvataiteilijoiden ja muiden luovien ihmisten taiteelliseen ryhmään OBERIU (Objedinenije realnogo iskusstva, Todellisen taiteen yhdistys). Ryhmän manifestissa taiteilijat julistivat "vastustavansa niitä jotka kuohivat sanan". OBERIUksen railakkaiden illanviettojen seurauksena, järjestö luokiteltiin valtiolle vihamieliseksi ja tämän jälkeen tapaamiset piti järjestää salassa. Vuonna 1931 Harms tuomittiin rangaistusleirille. Hän vietti pari kuukautta vankilassa ja vuoden 1941 pidätyksen jälkeen Harms kuoli vankilan psykiatrisella osastolla nälkään Leningradin piirityksen aikaan vuonna 1942 36-vuotiaana.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Daniil_Harms
http://www.nic.fi/~tomk/harms00.html

3. Taidetehtävä 

Etsikää vähintään kymmenen Itämerta kuvaavaa taideteosta (esim. maalausta/valokuvaa/grafiikkaa), linkittäkää kuvat blogiin ja kertokaa kuka ne on tehnyt ja milloin. Ottakaa mukaan vähintään neljän eri taiteilijan teosta. Muistakaa laittaa lähdesivut näkyviin. Vinkki: apua löytyy mm. John Nurmisen säätiön nettisivuilta ja hakusanoina voi käyttää esimerkiksi Itämeren suojelua tms.


Zdzisław Kruszyński


Marii Chernev

Кузема Константин Станиславович






Ilja Repin

On the Gulf of Finland. 1903. Ilya Repin


Бенуа Альберт Николаевич 


Автор неизвестен
Искусство русских художников Записи в рубрике Искусство русских художников Владолия : LiveInternet - Российский Сервис Онлайн-Дн

4. Itämeritehtävä 2. 

Tutustukaa John Nurmisen säätiön nettisivuihin, lukekaa  vuoden 2010 Puhdas Itämeri –uutiset sekä valitkaa niistä tärkein ja kirjoittakaa siitä muille. Muistakaa perustella, miksi valitsitte juuri kyseisen uutisen.



5. Helsinki-tehtävä/ kohde: Kauppahalli

Jokainen ryhmä esittelee saamansa Helsingin venäläisen ajan kohteen suomeksi ja englanniksi. Esittely tehdään myös suullisesti kaupunkikierroksen aikana. Kertokaa, mikä kohteenne on, milloin ja miksi se on tehty. Yrittäkää myös löytyy joku kohteeseenne liittyvä anekdootti.

Kuvahaun tulos haulle vanha kauppahalli kauppatori  
1800-luvulla kaupankäynti tapahtui vielä toreilla kunnes sitten vuosisadan loppupuolella alkoi ajatus katetusta hallista puhuttamaan ihmisiä. Niinpä vuonna 1889 avattiin sitten Vanha kauppahalli, joka on Suomen vanhin. Kauppahallin suunnitteli Gustaf Nyström ja se sijaitsee Etelärannassa lähellä Kauppatoria. Kauppahalli kukoisti 1910-luvun loppupuolella kunnes sitten 20-luvulla alkoi pula-aika. Pula-ajan jälkeen alettiin muualle Suomeen rakentaa ahkerasti uusia kauppahalleja. Talvisodan aikoihin Kauppahalli joutui taas vaikeuksiin, mutta nousi kukoistukseen vuoden 1945 jälkeen. Kauppahallissa on laaja elintarvikkeiden valikoima: syötävää löytyy äyriäisistä kahveihin ja teihin. Merkittävä muutos tapahtui esim. juustovalikoimassa, kun Suomi vuonna 1995 liittyi EU:n, jolloin se sai siis luvan kanssa myydä mm. ranskalaisia juustoja. Nykyään Vanhassa Kauppahallissa näkee helsinkiläisten sijaan paljon enemmän turisteja, joille Kauppahalli on kaupan lisäksi myös matkailunähtävyys.

On the 19th century trading still happened on marketplaces until on the end of the century when an idea of a covered hall started to make people talk. So in 1889 they opened the Old Markethall which is the oldest in Finland. The markethall was designed by Gustaf Nyström and it is located in the South shore near the Market Square. The Markethall thrived in the latter half of the 1910's until in the 20's there occured a depression. After depression they started to build new markethalls to Finland. The Markethall got into trouble again at about the same time that the Winter War was happening but rose to prime after year 1945. The Markethall has a wide range of groceries: you can find food from shellfishes to coffees and teas. A remarkable change happened e.g. in the cheese selection when Finland in 1995 joined the EU and because of that it had the license to sell French cheese among other things. Nowadays you see more turists instead of Helsinkians in the Old Markethall of which the turists think of not only as a store but also as a traveling attraction.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti