Reading makes you feel good! (kaikille yhteinen tehtävä)


Lukutehtävät (jokainen yksin):

1    - Gogolin Päällystakki. Ota teoksesta selvää ennen lukemista. Kirjoita blogiin löytämiäsi syitä, miksi teosta pidetään yhtenä maailmankirjallisuuden klassikoista. Lue kirja ja ja pohdi blogissa onko teos edelleen merkittävä. Kerro myös viisi mieleenpainuvinta asiaa kirjasta.



2     - Lue Puškinin novelli – saat novellin ja tarkemmat ohjeet venäläisten vierailun yhteydessä. 

4 kommenttia:

  1. Tässä linkki blogiini, пожалуйста: paallystakki.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Päällystakki (päällysviitta) kuvaa realistisesti millaista elämä oli 1800- luvun Neuvostoliitossa. Neuvostoliitto oli taloudellisesti hieman jäljessä muista. Neuvostoliiton väkiluku kasvoi, mutta oli taloudellisesti hyvin epävakaa. Gogolin novellissa päällystakki kuvaa uutta alkua, sosiaalista hyväksyntää ja pelastusta ja toivoa.
    Novelli on yhä olennainen varsinkin tällä hetkellä, sillä Venäjä on käynyt läpi huonoja aikoja ja on tälläkin hetkellä yhä hieman heikossa taloudellisessa tilanteessa.
    Mieleenpainuvimmat asiat kirjassa olivat kun novellissa puhuttiin ”eräästä vaikutusvaltaisesta henkilöstä”, kun päähenkilön takki varastetaan ja lopulta hän kuolee, aave, joka varastelee päähenkilön kuoltua muiden takkeja, se, miten hienolla ja kalliilla takilla pääsi helposti ihmisten suosioon ja miten aave ns. kostoksi varastaa ”vaikutusvaltaisen henkilön” takin ja katoaa sitten.

    VastaaPoista
  3. Gogolin Päällystakkia voidaan pitää maailmankirjallisuudessa klassikkona, sillä se aloitti realismin aikakauden Venäjällä. Tämän jälkeen monet muut venäläiset kirjailijat alkoivat kirjoittaa realismintyyliin. Se oli ensimmäisiä teoksia, jossa pääosassa oli suhteellisen köyhä tavallinen neuvostoliittolainen mies, joka teki kovasti töitä ansaitakseen elantonsa. Se myös pureutuu ryhmän aiheuttamaan paineeseen – päähenkilö Akaki Akakjevitshia syrjitään vanhan ja kuluneen takin vuoksi.
    Teos kuvaa myös köyhien olosuhteita, joita vieläkin Venäjältä löytyy – aivan kuten muualtakin maailmasta. Teoksen tapahtuma-aikaan Neuvostoliitto oli muista teollisuudessa jäljessä, eikä sen vuoksi voinut tarjota kaikille riittävää elantoa. Nykyään Venäjällä on monen muun maan tapaa vaikeaa rahallisesti, joten teos on ajankohtainen. Tosin varmasti osa asioista on myös kehittynyt, kuten teollisuus.
    Gogolin Päällystakin mieleenpainuvia kohtia olivat epämääräiset ilmaisut ”eräässä virastossa – varovaisuuden vuoksi jääköön sanomatta missä virastossa” ja ”vaikutusvaltainenhenkilö”, jotka kuvaavat kuinka varovaisia ihmiset olivat Neuvostoliiton aikana sanomasta vääriä asioita. Mieleeni jäi myös se, että uusi takki saa aikaan ihastelua ja kutsuja illanviettoon, ja vanhaa takkia pilkattiin ja sen kantajaa halveksittiin. Akaki hakee apua vaikutusvaltaiselta ihmiseltä, joka ei häntä auta, mutta Akakin kuoltua olisikin ollut valmis auttamaan tätä omatuntonsa vuoksi. Ihmiset ajattelevat usein itseään ja tajuavat tehneensä väärin usein liian myöhään. Viimeisenä mieleeni jäi Akakin paluu aaveena, joka vie päällystakkeja.

    VastaaPoista
  4. 2. Puškin Sini ja Mandi:
    Teoksen loppu on samalla opetus, sillä Herman tavoittelee kreivittären korttisalaisuutta häikäilemättömästi. Herman uskottelee kreivittären palvelijalle Lizaveta Ivanovalle, että on tästä kiinnostunut päästäkseen kreivittären luokse. Kreivitär kuitenkin kuolee, jolloin Herman paljastaa suunnitelmansa Lizavetalle. Kreivitär ilmestyy Hermanin luokse kuolemansa jälkeen ja paljastaa korttitemppunsa tietyillä ehdoilla. Hermanin pelatessa suurilla panoksilla hän voittaa kahdesti – mutta häviää viimeisellä kerralla, jolloin ymmärtää kreivittären huijanneen häntä. Herman sekoaa lopulta.
    Loppu sopi kertomuksen luonteeseen, ja mikäli se olisi loppunut toisella tavalla, ei se olisi viestittänyt samanlaista viestiä. Teoksen tarkoituksena oli paheksua ahneutta, jonka takia on valmis tekemään muille pahaa, niin kuin Herman, joka huijaa Lizavetaa ja tappaa kreivittären.

    VastaaPoista